Slavkovská EMP prodává elektromotory v Evropě i zámoří. Pomocníkem se jí stal PES.

PODNIKÁNÍ V ČESKU

Elektromotory ze Slavkova mají kupce po celé Evropě. S plněním všech zákonných požadavků teď úspěšné exportní firmě EMP pomáhá PES. „Novelizace a změny předpisů tak můžeme sledovat na jednom místě,“ říká její výkonný šéf Jaroslav Chmelíček.

 

Elektromotory a čerpadla značky EMP kupují zákazníci po celé Evropě, ale i ve Spojených státech. Ve Slavkově u Brna jich vyrobí přes 80 tisíc ročně. Na export jde 60 procent produkce, říká výkonný ředitel firmy Jaroslav Chmelíček. Uspět na náročných západních trzích vyžaduje nabízet zaručenou kvalitu a dodržovat přísné evropské standardy a legislativní požadavky. I s jejich plněním začal v EMP pomáhat Právní elektronický systém pro podnikatele PES.

„Naším primárním odběratelem jsou výrobní, zejména strojírenské, podniky. Z exportních trhů je pro nás v Evropě nejdůležitější Německo, ale prodáváme i na Slovensko, do Francie, Polska, Rakouska či Švýcarska,“ říká Chmelíček. A dodává, že produkce se pružně přizpůsobuje přání zákazníka, takže ročně čítá 1600 modifikací motorů a čerpadel.

K Právnímu elektronickému systému firmu se 120 zaměstnanci a ročním obratem zhruba 120 milionů korun přivedl svým způsobem poslední audit ISO, při němž se dostala na přetřes otázka, zda mají v EMP pokryty a splněny veškeré legislativní požadavky. „Pak přišla ve správný čas nabídka z Hospodářské komory na PES. Zdál se nám dobrý v tom, že v něm můžeme sledovat novelizace a změny předpisů na jednom místě,“ vysvětluje Chmelíček.

Administrativních břemen nese strojírenský podnik celou řadu od výkaznictví kolem cel, statistik, odpadů až po bezpečnost práce, požární ochranu, mzdy, daně. Naučí se nimi žít, protože papírování se časem změní v rutinu. Problémem jsou ale novinky, které neustále přicházejí a s nimiž se firma musí vypořádat. „Některé informace dostáváme zvenčí od poradenských firem, ale PES ohlídá, že nezapomeneme na ostatní povinnosti, které tímto způsobem nemáme pokryté a o kterých bychom se za normálních okolností vůbec nedozvěděli“ vysvětluje Chmelíček. 

V systému mu vyhovuje zejména návaznost na zákony a prolinky, které na ně odkazují, takže si je uživatel může rovnou přečíst. Zlepšení by se podle něj dala udělat v uživatelské přívětivosti. Nejvíce by však ocenil, pokud by PES na konci roku uměl vytvořit přehledy plnění legislativních povinností, například pro potřeby ISO auditu.

Výkonný šéf EMP se systémem pracuje jednou měsíčně. “V současnosti procházím jednotlivé legislativní požadavky sám a v rámci nastavení systému vybírám ty, které se týkají naší organizace. Ty jsou okamžitě delegovány na odpovědné spolupracovníky. Příští rok budou opakující se úkoly předány automaticky a management se bude zabývat jen požadavky novými, nebo novelizovanými,“ říká Chmelíček. PES by po dosavadní zkušenosti doporučil i jiným firmám. „Určitě je to dobré pro management, protože získá kompletní přehled o zákonných požadavcích,“ dodává.

(dm)

 

Další díly seriálu "Podnikání v Česku" najdete ZDE.