Státu jenom dáváme, také by mohl něco vracet, říká živnostník roku v Praze

PODNIKÁNÍ V ČESKU

Když začnete podnikat, nevíte co máte vědět, ani kde to zjistit, říká živnostník roku 2018 v Praze Jan Král. Všechny potřebné informace na jednom místě by měl podle třiatřicetiletého podnikatele, který už šest let úspěšně rozvíjí značku pečeného müsli Janova pec, zajistit stát, a zadarmo.

Loňský Živnostník roku v Praze Jan Král je ve svých třiatřiceti letech podnikatelem už šest let. Ve firmě o dvou zaměstnancích vyrábí pod značkou Janova pec pečené müsli, sušenky, pečené ořechy a kaše, v průměru kolem 1,5 tuny hotových výrobků měsíčně. Dodává do zhruba stovky obchodů, má vlastní e-shop, chodí na farmářské trhy. Byznys mu šlape a věří, že letos bude mít nejlepší rok ve své historii. Na řeči o státní podpoře malého a středního podnikání nedá. „Nepamatuji si, že by pro mě stát někdy něco udělal,“ říká.

Nevíte, co máte vědět a kde to zjistit

S pečením müsli pro známé a kamarády začínal v domě svých rodičů. O vlastní výrobnu se tam však nemělo smysl pokoušet, protože příslušná čtvrť je v územním plánu zanesena jako klidová zóna. Přeloženo: podnikání zakázáno. Ale protože testování na okruhu blízkých dopadlo nad očekávání, potřeboval rozjet výrobu ve větším měřítku. Což znamenalo zřídit provozovnu.

„Na začátku je nejhorší, že nevíte, co máte vědět, a nevíte, kde to zjistit. Člověk se spoustu věcí dovídá až ex post, přitom by si je klidně zařídil. Máte se nahlásit dozorovému orgánu, což se dozvíte na jeho webových stránkách. Ale vy vůbec netušíte, že se vás to týká, tak proč byste se tam díval,“ říká podnikatel, který má vysokoškolské ekonomické vzdělání.

Vhodný prostor nakonec našel v Horoměřicích, jenže ho potřeboval rekolaudovat na potravinářský provoz. Jistým plusem bylo, že na stavebním odboru dostal seznam, co vše má obstarat a zajistit. „Dělal jsem na tom dva měsíce. Přijdete na odbor životního prostředí, a pán říká: hm, popelnice máte zařízené, ale potřebuji rozbor vody. Ta jdete shánět rozbor vody a hned jste o tři tisíce korun lehčí,“ vzpomíná Král. Pak je třeba vyjádření hasičů. „Tak sháníte hasiče s kulatým razítkem. Těch je málo, navíc je dobré, aby se znal s těmi, kteří budou dělat kolaudaci a shodli se. Protože i ty předpisy si často každý vysvětluje jinak,“ líčí Král. Na hygienu se šel raději nejdříve poradit, než poslal žádost. „Tam byli ochotní, měl jsem kliku,“ dodává.

Úřednice nad zákonodárcem

Ze své zkušenosti soudí, že ani malý a vcelku jednoduchý potravinářský provoz nejde vzhledem k potřebným razítkům a lhůtám rozjet dříve než za tři měsíce. Samotné schválení proběhlo tak, že se dotčené úřady dohodly na kolaudačním dni. „Hygiena vymyslela stránku A4 bodů, co ještě musím. Třeba natřít poličky, protože vše musí být omyvatelné. Ale nejvíc jim vadila kancelář v rámci skladu hotových výrobků kvůli možné kontaminaci. Přitom tam je zboží zabalené tak, jak se převáží, prodává. To by nejspíš mohli kontaminovat i zákazníci v obchodech,“ říká Král. Když se ptal, v jakém předpise je něco takového zapovězeno, že četl i evropskou legislativu, a nikde nic takového nenašel, dostal odpověď, že „tak to prostě je.“

Dnes už ho kontroly příliš nepronásledují. „Přišli například lidé ze živnostenského úřadu, ale napsali dopředu, co budou požadovat. Ovšem třeba moje žena má cukrárnu a tu kontrolují pořád,“ říká Král.

Hřebík pro farmářské trhy

Největší zátěž pro něj jako drobného podnikatele představuje finanční správa, všechny daně, odvody a úřadování kolem nich. „Na to mám samozřejmě účetního, to bych sám nezvládl, protože kdejaké pochybení, to jsou desetitisícové pokuty. Musím říct, že samotní berní úředníci jsou většinou vstřícní, ale přibylo nám kontrolní hlášení k DPH a účetní nám zdražil, že má víc práce. Teď spadneme do EET a přestaneme chodit na trhy, protože to bude poslední hřebík,“ vypočítává Král.

Současný stav je podle něj takový, že řada firem, které s něčím obchodují, si raději zboží nechává vyrábět někde jinde. Odpadne jim spousta povinností a problémů. „Za mnou přišlo za tu dobu několik lidí, ať pro ně něco vyrábím na klíč. Oni mají jen suchý sklad a distribuci a mají po starostech,“ říká Král a znovu naráží na to, jak se různými způsoby stále dozvídá, co ještě musí.

V tom by měl podnikatelům usnadnit život kompletním přehledem všech povinností Právní elektronický systém, který nabízí Hospodářská komora. „Ale proč to nedělá stát a zadarmo? Státu jenom dáváme, tak by mohl také něco vracet,“ soudí Král.

(dm)

 

Další díly seriálu "Podnikání v Česku" najdete ZDE.