Neznalost zákona podnikatele neomlouvá (2. díl seriálu)

Budoucí právníci musí studovat pět let, aby se vyznali alespoň v základních zákonech a povinnostech, které stát na občany klade. Jednou ze skupin, která je předpisy zatížena nejvíce, jsou podnikatelé. Ti žádná komplikovaná studia absolvovat nemusí a od momentu, kdy jsou zapsáni v obchodním či živnostenském rejstříku jsou za dodržování „podnikatelských norem“ odpovědní. Mnohdy přitom neznají ani základní předpisy, které podnikání upravují.

Jak vyplývá z dat ministerstva průmyslu a obchodu, v Česku bylo ke konci loňského roku přes 2,5 milionu podnikatelů s více než 3,7 miliony živnostenských oprávnění. Každý podnikatel musí splňovat řadu povinností a sledovat desítky předpisů. „I když má řada podnikatelů k dispozici odbornou pomoc, od účetních přes konzultanty až po právníky, jsou to v konečném důsledku oni sami, kdo nesou odpovědnost. I proto by měli mít přehled, které základní zákony na jejich oblast dopadají,“ říká majitel technologické společnosti NEWPS.CAleš Kučera.

Nezapomínejte na základ

Základním předpisem, který možná podnikatele v první chvíli ani nenapadne, je Občanský zákoník. Ten dává základní rámec samotné podnikatelské činnosti a určuje, kdo vlastně podnikatel je. Věnuje se i tomu, jak nakládat s obchodní firmou (tedy jménem, pod jakým jsou podnikatelé zapsáni v živnostenském rejstříku) anebo jak řešit zastoupení podnikatele.

Občanský zákoník dopadá jak na fyzické, tak právnické osoby. Jako základní předpis soukromého práva upravuje samotnou podstatu podnikatelské činnosti. Pokud by činnost podnikatele ztratila například některou z klíčových vlastností, jako je samostatnost, soustavnost a vlastní odpovědnost, mohl by o svůj byznys přijít. „Nezapomínejte ani na to, že občanský zákoník věnuje desítky paragrafů také spotřebiteli a jeho právům,“ připomíná Aleš Kučera s tím, že právě tento zákon patří k těm, které patří do „základní znalostní výbavy“ všech podnikatelů.

Pokuty a živnostníci

Následně se cesta podnikatele může ubrat v zásadě dvěma směry. Pokud zakládá společnost s ručením omezeným anebo akciovou společnost, klíčovým předpisem pro něj bude zákon o obchodních korporacích. Ten už patří ke komplikovanějším předpisům a upravuje nejrůznější situace, které mohou během správy společnosti nastat. Od zakládání společnosti samotné po práva akcionářů či likvidaci společnosti.

Druhou cestou, jak se vydat na podnikatelskou dráhu, je založení živnosti. Tu upravuje přes 80 paragrafů živnostenského zákona, které se věnují jak podmínám pro jednotlivé typy živností, tak oblasti přestupků. „Jsou to právě až statisícové pokuty, které řadu živnostníků děsí. Ať už jde o neoznačení sídla anebo neoznámení ukončení činnosti v provozovně, hlídání všech povinností může být mnohdy nad síly jednoho živnostníka,“ říká Kučera a připomíná, že všemi kroky podnikatele se také prolínají povinnosti vyplývající z rejstříkového zákona.

Jak už jsme popsali v prvním díle seriálu, je stále málo míst, kde by si podnikatelé mohli zkontrolovat své základní povinnosti a nemuseli přitom platit vysoké částky. Jedním z nich je Právní elektronický systém (PES), který vyvinula Hospodářská komora České republiky spolu se společností NEWPS.CZ. V rámci něj se mohou uživatelé dostat k povinnostem vyplývajícím z devatenácti předpisů, včetně živnostenského a rejstříkového zákona.

 

Další díly seriálu najdete ZDE.

Chcete vědět o projektu víc? Kontaktujte nás!