Čím více povinností máš, tím více jsi podnikatelem… (1. díl seriálu)

Mnoho regulací a jako důsledek nepřehlednost právního prostředí. To jsou dva klíčové problémy, kterým musí dennodenně čelit každý český podnikatel. Letní seriál NEWPS.CZ poradí, kde hledat potřebné informace a na které povinnosti si dát největší pozor.

Ten, kdo v Česku nejvíce doplácí na přebujelou byrokracii, je podnikatel. Pokud se snaží dodržet všechny povinnosti, které po něm vyžaduje stát, čelí nepřehlednému, nepředvídatelnému a z jeho pohledu chaotickému prostředí. Přitom se zdá, že je to jednoduchý úkol. Stačí „dodržovat povinnosti vyplývající ze zákona“. Jenže těchto pět slov za sebou skrývá tisíce povinností ve stovkách právních předpisů. Podnikatelé musí dodržovat nejenom zákony, ale také vyhlášky, metodické pokyny či nařízení. To vše pod hrozbou pokut či komplikací s úřady.


Přes tisíc povinností v devatenácti zákonech

„Stát požaduje po podnikatelích plnění povinností vyplývajících z právních předpisů, sám ale nijak neeviduje, kolik jich musí podnikatelé plnit a v kolika zákonech. Nejrealističtější odhady přitom uvádí, že aktuálně existují přes dva miliony platných zákonů, norem, vyhlášek, předpisů a nařízení. Takový stav samozřejmě podnikatele zatěžuje,“ říká majitel technologické společnosti NEWPS.CZ Aleš Kučera s tím, že jen z 19 základních „podnikatelských zákonů“ vyplývá 1185 povinností.

Podnikatelé vnímají takový stav negativně či rezignovaně. Jak ukázal nedávný průzkum Hospodářské komory, kvůli častým změnám předpisů nejsou schopni dostatečně reagovat na novinky. „Podnikatelé podle průzkumu kritizují nejednoznačný výklad zákonů, nařízení a vyhlášek, mají pocit, že o podmínkách k podnikání nerozhodují zákony a vyhlášky, ale úředníci“: popisuje Kučera.

I přes to, že se zbytečné přetížení podnikatelů nelíbí ani řadě politiků, celková regulatorní zátěž firem roste. Administrativní zátěž přitom považují za jednu z největších překážek podnikání. Čeští podnikatelé se cítí jako byrokratičtí otloukánci. I proto, že musí čelit velké frekvenci novelizací. Třeba úprava správních poplatků doznala za posledních dvacet let přes 180 změn. Na 120 změn v tomto období doznal živnostenský zákon. Prováděcí předpisy stavebního zákona se pak třeba měnily více než 100krát.


Jediným hlídačem je zatím PES
 

Projektů, které se podnikatelům snaží usnadnit život je přitom stále málo. Jedním z nejnovějších a zároveň nejkomplexnějších je Právní elektronický systém (PES). Vyvinula ho Hospodářská komora České republiky spolu se společností NEWPS.CZ. „PES je unikátní systém, který jako jediný v Česku umí dle zadaných parametrů vybrat všechny povinnosti vyplývající z devatenácti vybraných zákonů. Jeho cílem je zejména ušetřit čas a peníze podnikatelů,“ uzavírá Aleš Kučera.

V dalších dílech seriálu přiblížíme přehled hlavních zákonů a předpisů, které by měli podnikatelé sledovat i „tradičních“ povinnosti, které mají všichni podnikatelé. Věnovat se budeme také oblasti pokut anebo možnostem, které dnes mají podnikatelé v oblasti elektronické komunikace se státem.

 

Další informace na: www.pespropodnikatele.cz

Facebook účet PES: https://www.facebook.com/podnikanipodpalcem/ 

Chcete vědět víc? Kontaktujte nás!